Ομάδα Βιβλιοθήκης ΖΔΔ

Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (2020-2021)

Ομάδα Βιβλιοθήκης 

Η ομάδα βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε το 2016 και στόχος της τότε ήταν η οργάνωση και χρήση του χώρου της βιβλιοθήκης από τους μαθητές όλου του σχολείου. Αργότερα το 2019 στο πλαίσιο του μαθήματος ΖΔΔ της Α’ τάξης έγινε μια σημαντική προσπάθεια από τους μαθητές της Α’ τάξης που συμμετείχαν στην ομάδα βιβλιοθήκης όπου  πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Αλλαγή του ονόματος της βιβλιοθήκης σε (Library and Media Center), ονομάστηκε η ομάδα βιβλιοθήκης LibraryTeam, δημιουργήθηκε λογότυπο,  Τοποθέτηση  Υπολογιστών με σκοπό την χρήση τους από τους μαθητές , ανακαίνιση του χώρου, έρευνα για τις απόψεις των μαθητών του σχολείου για την χρήση της βιβλιοθήκης, οργάνωση και ψηφιοποίηση των εξώφυλλων και τίτλων όλων των βιβλίων και δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του σχολείου. Γενικά έγινε σημαντική προσπάθεια αλλαγής  της τυπικής  χρήσης της κλασικής βιβλιοθήκης σε σύγχρονο ψηφιακό κέντρο και  οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χώρο διαβάζοντας ένα βιβλίο, ψάχνοντας πληροφορίες για τα μαθήματά τους, ή απλά να αράζουν στο ήσυχο και θερμό περιβάλλον ανταλλάσοντας απόψεις σε συζητήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν.

Φέτος (2020-21) η LibraryTeam θα αναλάβει να συνεχίσει τα παραπάνω, να προσθέσει καινούργιες δραστηριότητες και δράσεις οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα τα καθημερινότητάς μας (όπως Covid και εξ αποστάσεως μαθήματα Webex), να προτείνει νέες καινοτόμες ιδέες να ερευνήσει, να σχεδιάσει και να τις υλοποιήσει μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος .

Οι επιθυμητές απαιτήσεις για την επίτευξη των παραπάνω είναι οι μαθητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν να έχουν όρεξη και διάθεση για:  να μάθουν ή να μοιραστούν δεξιότητες όπως χρήση προγραμμάτων σε υπολογιστή, κατασκευές για την διακόσμηση του χώρου της βιβλιοθήκης, πραγματοποίηση ερευνών με ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις μαθητών, άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με την οργάνωση σεμιναρίων (δια ζώσης ή τηλεδιάσκεψης μέσω διαδικτύου) σε θέματα που απασχολούν τους έφηβους να έχουν φαντασία και να μην φοβούνται να τολμήσουν  ενεργά να συμμετάσχουν σε καινούργια πράγματα για τον εαυτό τους και σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους.

 Το ταξίδι συνεχίζεται ελάτε να απολαύσουμε την διαδρομή! 

 

Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (2019-2020)

Ομάδα Βιβλιοθήκης

Ο στόχος της ομάδας βιβλιοθήκης είναι να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις απόψεις των μαθητών για το πώς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, να καταγράψει τις νέες στάσεις ? συμπεριφορές των μαθητών  και να προσπαθήσει να βελτιώσει ? προσαρμόσει  τόσο τον χώρο της βιβλιοθήκης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να γίνει η βιβλιοθήκη πόλος συνάντησης ανταλλαγής ιδεών  και γνώσεων και συνάμα χαλάρωσης από την καθημερινή του απαιτητική ενασχόληση στην συμβατική τάξη.

Έρευνα:

 Ερωτηματολόγιο - επεξεργασία

Έρευνα για την βιβλιοθήκη  Απόψεις των μαθητών

Οργάνωση Βιβλιοθήκης

Additional information